Hlavní stránka

 

duben 2011

 

Canc na uvítanou:

 

Příběh jedné výstavky: Dnes čepuje Tom

 

V dobách prvních trapsaveckých ohňů jsme s Tomem Mazalem a Jerrym "dozdobovali" psavecké prostředí potlachů výstavkami našeho kresleného humoru. První výstavka, v neobyčejně primitivní podobě, ale o to srdečnější a přítulnější, se uskutečnila při jubilejním pátém ročníku Trapsavce v roce 1975.

Výstavka vznikla vodovkovým domalováním dvou sešitů kreslených trampských vtipů z roku 1973, nazvaných "Dnes čepuje Kavče a Tom". Rozmnožování obrázků prováděl Jerry prostým obkreslováním originálu přes průklepový papír, což v  dobách cyklostylových blan byl nejjednodušší kopírovací způsob. Ovšem je nutné zdůraznit, že provedení i náměty odpovídaly podmínkám a životu trampů na začátku sedmdesátých let.

 

 

Zručný kreslíř Tom dodal do vtipů originální postavičky rázovitých trampů doprovázených rozkošnými potvůrkami s usárničkami na zádech. Trampské postavičky doplňovaly strašidelné figurky a mastňáci, kteří byli do obrázků dostylizováni podle "civilních" kreslířů z paďourského světa.

 

Výstava si nemohla stěžovat na nezájem.

 

Buldok komentoval obrázky břitkými poznámkami

 

 

Ukázky z výstavy podle originálních obrázků je možné si prohlédnout zde:

 

 

Výstavka měla ohlas, dokonce se objevila i v Táborovém ohni

Mladého světa na doprovodné fotografii k výsledkům pátého ročníku.

 

Je předvídatelné, že pokud by spolupráce s Tomem pokračovala, mohli jsme třeba jednou vystavovat kreslený humor i v předsálí Malostranské besedy. A to je co říct! Ale Tom dokončil průmyslovku a vykročil z malého trampského prostředí do velkého světa samizdatu, filmu a undergroundu. Stal se literátem, publicistou, natáčel filmy, psal knížky, přispíval do novin a časopisů. Dnes je významným vydávaným autorem, jeho zatím nejvíce ceněný literární počin je  obsáhlá životopisná kniha "Spisovatel Bohumil Hrabal".

 

Tom (zcela vpravo) na fotografii z roku 1973. Zleva - Jerry a Brácha

 

Jakmile se Tom Mazal přestal zajímat o kreslený trampský humor, bylo třeba najít náhradu. Náhrada spočívala v tom, že jsem se naučila kreslit podle jeho vzoru. Z drsně zubatého kudrnatého vandráka s cigárem a banjem vznikla jemná  křehká postavička nesmělého plavovlasého Péti s Hafíkem a Mackem. Přibyla Maruška. A vznikla nová výstava.

 

  Trapsavcem snadno a rychle

 

"Podlehnout nebo nepodlehnout?"

 

Rozumí se lákadlu psaní nekonečných vět, pokud někdo měl jiné představy. Nekonečně dlouhá narůstající  a zakličkovaná souvětí totiž pro začátečníky působí velice přitažlivě. Vypadá to tak spisovatelsky, když se v povídce použije jedno předlouhé souvětí na epizodní příběh nebo popis  děje! Neumělý příklad:

Kida přitáhla ta venkovská hospůdka už svým zevnějškem, tak k ní zamířil za kdákání slepic a syčení hus, to ho neodradilo, když bral za kliku a přenášel se přes práh, který byl i prahem do jeho duše vyžadující, aby vstoupil někam, kde budou hodní lidé zvoucí jen si k nám přisedněte pane trampe, ale v lokále viděl jen tři štamgasty bez hnutí, servírka přinesla pití, Kid se usadil k baru, sundal usárnu, ani si nebrnkl na kytaru, vždyť tohle prostředí nečekal, proč taky, servírka odešla do kuchyně a štamgasti nechali Kida popíjet jeho pivo a nic se nedělo, kromě kroužící myšlenky dotěrné jako hmyz, proč jsem se sem dostal, když jsem mohl stopovat a být už  na kilometry daleko, najednou štamgast zavřel dveře, obešel  výčep a dal Kidovi jednu pěstí se slovy takhle dlouhou větu číst nebudu!!!

Na jednu stranu nesmysl, na druhou stranu si přiznejme, že jistý půvab literárnosti to má. Kdy tedy použít nekonečná souvětí, aby byl čtenář i štamgast spokojen? Pokud chceme popsat:

- rychlý děj (v tom případě používáme krátké větičky)

- bezvýznamný děj (nezlobíme se, když čtenář rozevláté souvětí přeskočí)

- když činnosti v ději na sebe bezprostředně navazují a jedna činnost vychází z té druhé

Při používání dlouhých souvětí je třeba dbát na časovou posloupnost děje - není třeba možné, aby Kid viděl štamgasty dřív, než otevře dveře. Ale pokud se předlouhá věta povede, stojí to za trochu přemýšlení!

 

 

Canc na rozloučenou: 

"Hvězdou večera se stal trampský písničkář Huňáč, který si vyzpíval "umí!" nejsilnější. Ženským protějškem byla Kavče, která si svou sbírku literárních cen z Trapsavců letos doplnila o trofej nejvyšší. Navíc se s kamarádem Tomem stali uznávanou dvojicí v oboru kresleného trampského humoru. Po dva dny byla výstavka jejich prací volně k nahlédnutí a stala se milým překvapením pro každého." 

-  Briggi, z článku o výsledcích pátého ročníku Trapsavce, Táborový oheň Mladého světa, 1975

   

Hlavní stránka

,