Říjen

 

 2012

 

 

 

 

Hlavní stránka

 

 


 

 


Popisovaná místa v PR Hruboskalsko jsou dostupná na trasách turistických značek. Netřeba vstupovat mimo cesty.


 

Citát na uvítanou:

"Krajina po ránu je obraz v bílém rámu

Mlhou se proplétají listy kapradí

Šedivý noční pes nadzvedl vlhkou tlamu

Za řekou ptáci hrají vadí - nevadí"  - Vlastimila Hlavatá, z básně "Pruhovaná"

 Přetížený balvan ze Sahary

Kdo by neměl pochopení pro děti. Na výletě vidí kolem sebe tolik skal, skalek a balvanů, vidí horolezce ve stěnách, lana, kruhy, stupy - není divu, že nejsou k udržení, že také touží drápat se vzhůru, mít v dlaních  hrubý pocit pískovce - a rodiče jsou rádi, že se děcka zabaví. Na Hruboskalsku jsou dvě nízké skalky, které si nechtěně zasluhují označení "dětské". Není totiž okolo jdoucího dítěte, které by radostně  nešplhalo na jejich oblé vrcholy. Jedna taková skalka je u hlavní cesty v Dračích skalách, druhá na Sahaře.

Na Saharu se dostane každý, kdo veden žlutou značkou sestoupí s Mariánské vyhlídky kolem památníku horolezců dolů pod skalní věže (nebo opačným směrem kolem pramene Barbora po žluté značce vzhůru do skal). Sahara je zvláštní místo. Nazývalo se tak ještě před počátkem turistických věků. Je to místo vyprahlé, písčité, a nebýt stromů skutečná pouštní oblast. Kousek nad Saharou se nacházejí stopy starého lomku, zřejmě uzavřeného ještě za Valdštejnů, jak dosvědčuje úředně vypadající rytina letopočtu 1819. Z lomku se pískovcové kvádry mohly k opracování stahovat právě na Saharu, jejíž název by pro kameníky pracující v prachu a písku na přímém slunci byl určitě případný. Sahaře vévodí dvojvěží Únorové věže a Duranga, za nimi je Kočičí hlava, zvaná též Lebka. Nad cestou na konci Sahary se zvedá další dvojvěží Skaut a Skautská věž, která hrála roli Dračí věže ve filmu "Jak dostat tatínka do polepšovny." V tomto filmu si ostatně zahrála celá Sahara, včetně "dětského" balvanu.

 

Balvan na Sahaře v poledním slunci, v pozadí věž Ocún.

 

Jeden z mnoha dobyvatelů balvanu na vrcholu...

 

Výstup láká i dospělé - kdo by odolal být na pár minut horolezcem?

 

Na nezájem veřejnosti si balvan na Sahaře stěžovat nemůže.

 

Pod převisy na užších stranách balvanu se daří vzácným mravkolvům - zatím jejich maličké kolonie odolávají turistickému náporu.


Balvan na Sahaře je poset všudypřítomnými rytinami. Největší rytina, jaká se kdy na balvanu objevila, bylo v 70. letech německé ženské jméno, zřejmě Ulrike. Snad "zazdění do skály" nepřineslo živé Ulrice smůlu... Obrovská písmena roky bíle zářila po celé Sahaře, ale hruboskalský pískovec ví, jak se rytin zbavit. Za pár let dešťů a větru přestala Ulrike strašit.

Zajímavé je, že existuje jedna rytina, která na balvanu přežívá prokazatelně nejméně přes půl století. Je to primitivní obrázek pivní sklenice s pěnovou čepicí. Autor nebyl žádný velký umělec, ale dal si práci, vnořil sklenici hluboko do stěnky. Snad je tento piktogram, vyjadřující hluboké přání zajít si někam do hospody na jedno orosené, symbolem věčně žíznivé Sahary, ať už kamenické, turistické nebo horolezecké...


 Ukázka, co umí hruboskalský pískovec. Během relativně krátké doby čtyřiceti let se původní mělké stupy změnily nepoznatelně. Za dalších čtyřicet let tu budou stát tři pískovcové sloupy...

 

Zapomenutá filmovací místa

Když se spojí "Hruboskalsko" a "filmovací místa", každého hned napadnou filmy "Jak dostat tatínka do polepšovny" a "Princ Bajaja". Ve skalním městě se filmovalo daleko častěji, vzhledem k tomu, že po četných hruboskalských cestách se i do nejdivočejších romantických koutů pohodlně dostane potřebná technika. Uprostřed Dračích skal se v roce 1965 natáčel film na motivy povídek Josefa Škvoreckého "Zločin v dívčí škole". Hlavní roli poručíka Borůvky v této kriminální komedii vytvořil Lubomír Lipský. V první povídce "Smrt na Jehle" řeší Lubomír Lipský vraždu mezi čtyřmi horolezci. Tři podezřelé ze zabití spolulezce hrají Petr Kostka, Jana Gýrová a Jan Faltýnek. V malé roli můžeme vidět i Petra Prachtela při lezení.  Děj se odehrává v Prachovských skalách, ale jsou momenty, kdy filmaři dali přednost přístupnějším hruboskalským cestám.

 

Touto cestou ve skalách běží Jan Faltýnek pro pomoc. Tudy také kriminalisté v čele s Lubomírem Lipským rázně pochodují k místu činu, vzdálenému nějaký ten kilometr. Jedná se o cestu Zámeckou roklí (zelená značka) poblíž Myší díry.

 

Kriminalisté přijíždějí od Osudové věže do Dračích skal.

 

Tady, u sochy sv.Prokopa je zřízeno parkoviště kriminálky. Přijíždí sem autobus s horolezci. Tady zároveň příběh končí, vrah je dopaden, naložen, vozy se rozjíždějí, a odjíždí i autobus. Okolní stromy od chvíle natáčení hodně povyrostly. Ve filmu je na některých záběrech z tohoto místa rozpoznatelné, že přes Dračí skály byla v šedesátých letech vedena elektřina.

Mezi  příspěvky poslanými před pětadvaceti lety do  trampské literární soutěže se objevily dvě básně na lezecké téma. Autor je neznámý. "Správnej konec" je parafráze na "Když" Rudyarda Kiplinga. Pokud se básně naučíme zpaměti, můžeme si vychutnat jedinečný pocit - zastavit se někde v centru Skaláku, podívat se nahoru k vrcholům pískovců a s gustem si odříkat: "Když máš na prásky, nelez lehký cesty, neblázni..."

Správnej konec

Když

máš na prásky, nelez lehký cesty

       neblázni

když odřený se zahojily pěsti

sparou jdi

když svaly si chtěj pohrát

s převisama

         poslechni

a navaž se na správnej konec lana.

 

Když

kovaříčci bušej v makovici

         ještě dnes

když odvaha zalezla pod lavici

         jako pes

když pevná zem

ti chybí pod nohama

         nech se vést

a navaž se na správnej konec lana.

 

Když

s vrcholu nevede sestupovka

         potom slaň

když nebezpečí hrozí že tě potká

         neplať daň

když  pochybils

a hrozí z toho tlama

         sevři dlaň

teď pro změnu

zas na prostředku lana.

 

 

Tak pokračujem

 

Když zem tě praští tvrdě po zádech

a surově ti zmasíruje bradu

nečum a vstaň

a popadni svůj dech!

A koukej chlapsky přijmout její radu

chceš-li dál zůstat na své skále pánem.

Nehořekuj nad přetrženým lanem

to k lezení se teď už nehodí

i kdybys svázal

jak tě lítost nutí

spálené konce uzlem spolehnutí.

Mizerné lano musíš zahodit!

Příště se nenech zlákat opletem

a navaž se na lano s pevnou duší.

I když jsi pádem trochu popleten

začni zas lézt

a poznáš že to jde.

Na barvě lana přece nesejde!

 

 


 

 

Hruboskalský značkovník

 

Staré značky se nedají. Když je někdo přemázne, stejně se dostanou zpátky na světlo a matou pocestné. Jako v případě žluté značky na trase vedoucí z lázní Sedmihorky na Valdštejn. Pod Čertovou rukou se značka mírně uhne po silnici, a kousek za balvanem Bažináčem ukazuje jít vlevo do stráně. Jsou tam železné schody, kterými je možné přetraverzovat dlouhý svah až do zatáček poblíž Valdštejna. Užitečná zkratka, ale je lépe zůstat na silnici a jít dál jen s pozvolným stoupáním po asfaltu.

 

 

Na zkratce totiž vyrostlo vysoké mlází. Ze scenérií skalního města stejně není nic vidět, prodírání porostem je nepříjemné, na cestě je hluboký písek, a pěšina je nerovná sama o sobě. Kdo nemá pořádné boty, ten by měl po použití téhle části žluté značky  požádat na Valdštejně kotníky o odpuštění a na jejich počest spořádat nějakou tu zmrzlinu navíc. 


 

 

Citát na rozloučenou:  Kolem jeskyňky sv. Prokopa dovádí nezbedný hošík a snaží se do pískovce kolem sochy rýpat klacíkem. Maminka v turistickém se ho od skály snaží odehnat slovy: "To nesmíš skále dělat!" "A proč ne?" "Když do ní budeš šťourat, tak tě  potrestá!"  Zpupný hošík se posmívá: "Jak by mě mohla potrestat?" Maminka se zamyslí a řekne: "No, třeba na tebe pošle bouřku!"

 

Hlavní stránka