Srpen

 

 2017

 

 

Hlavní stránka

 

 

 

 

 


 

 


Popisovaná místa

 v PR Hruboskalsko lze najít u hlavních cest a turistických značek.

Netřeba vstupovat do porostu mimo cesty.


 

 

Citát na uvítanou:

"Jdeme li cestou pravou, tak zvanou cestou "pramenní", přicházíme nejprvé

k prameni "Barbora", podle manželky dra. Šlechty pokřtěnému, pak k prameni,

který dle zakladatele lázní dra. Šlechty pramenem Antonínovým nazván jest.

Pramen ten jest tím pamětihodný, že se zde mladý lékař s majitelem panství

o založení lázní smluvil."

                                                       - Karel Műller, 1882

Kolik tajemství nabízí Barbora Quelle?

 

Pokud by někdo hledal ve skalním městě něco zvláštního, něco co by spojilo tajemství vzkazů uplynulých staletí s náznaky magie přírodních sil, pak by měl navštívit pramen Barbora.  Sice teče pod památníčkem jak se mu líbí a nikoho si nevšímá, ale oplývá záhadami jako málokterá místní památka. A že jich je na Hruboskalsku požehnaně.

Voda nenápadně přichází z prameniště výš po cestě (toto prameniště slouží i prameni Antonín, což naznačuje spojení manželů Šlechtových). Památník nese název "Barbora Quelle" a letopočet zřejmě svého zřízení 1852. Do té doby, od počátků lázní zhruba o deset let dříve, hostům k rozjímání mohla sloužit kamenná lavička blíže k prameništi.

Jednou v létě si neznámá starší návštěvnice myla pod proudem vody z Barbořina pramene ruce. Pečlivě a dlouho.

"Řízla jsem se do palce," řekla na zvědavý pohled, "tak si tu ranku koupu, aby se brzy zahojila."

"Počkejte - chcete říct, že voda z Barbořina pramene je léčivá?"

"Samozřejmě. Paní, já jsem měla z práce dlouhý léta na rukách ekzém. Žádný mastičky nepomohly. Potom jsem přijela sem na dovolenou do kempu, každý den jsem si tu nabírala vodu na kafe, ruce si přitom umyla - a podívejte - jsem vyléčená. Žádný ekzém. Od té doby jezdím do Sedmihorek na dovolenou pravidelně každý rok."

"Já zase vím, že na Koupáku dělají z té vody vynikající kafe."

"Tak vidíte - kdepak voda z Barbory - na tu nedám dopustit."

Konec rozhovoru.

Na Koupák je to jen pár kroků.

Přes různá svědectví musí být voda z Barbořina pramene léčivá, i kdyby nechtěla. Protože víme, že z pohanských dob se zachoval názor o léčivé síle vody pramenící k východu. A když se u Barbořina pramene zastavíme po ránu a zvedneme hlavu, máme před sebou svahy Kozákova a slunce nám zazáří přímo do očí.

Ostatně sílu východní vody nám potvrzuje i samotný památník - jeho čelo nese "jitřní hvězdu", znamení východního pramene a slib léčivosti. Ale kdyby ani "jitřní hvězda" na památníku nefungovala - káva se z téhle vody uvaří vždycky báječná!

 

Znamení "jitřní hvězdy" na Barbořině památníku

 

Důvěřuj a uzdravíš se

 

Slíbenými záhadami Barbořina pramene se pokocháme hned v sousedství. Jde o posvátný balvan, který sem byl dopraven neznámo odkud a zasazen do svahu trochu nakřivo, než byl záměr na původním místě. Žádný turistický průvodce se o balvanu nezmiňuje. Německý nápis na něm zcela volně znamená "Důvěřuj a uzdravíš se", což může mít dvojí smysl. Jednak katolický, vzhledem k prázdnému kamennému rámu na přední straně přizdobeném křížkem, jednak (pokud byl balvan původně umístěn u pramene) měl nabádat k naději ve vyléčení. Pod nápisem je iniciála "F.", což obrací pozornost k poslednímu majiteli panství z rodu  Valdštejnů, známému botanikovi Františkovi Adamovi.

Že si balvan Valdštejny dobře pamatuje, dokazuje nejen prázdný rám, kde byl zasazen obraz - možná sv. Jan Nepomucký, a balvan sloužil jako zastavení na poutní cestě na Valdštejn - ale především významné rytiny monogramů kolem rámu. Rytiny připomínají památku na společný výlet, nebo snad potvrzení účinku nápisu na horní straně balvanu. Zvláštní je, že monogramy jsou do pískovce vtesány různými způsoby, jako by se jejich nositelé nechtěli vzájemně podobat a toužili zachovat osobní originalitu. Vzhledem k rozložení na ploše vznikly najednou.

Ze sbírky podpisů kolem rámu je pro nás jistě nejvíce zajímavý obrázek tří sloupů spojených trojúhelníkem, který má uvnitř písmeno "A" - připomíná to, co už známe z Adamova lože, a sice symboly svobodných zednářů. Písmeno "A" by mohlo zase ukazovat na onoho tajemného Arneho, s nímž jsme se také seznámili. Potom tu máme krásně propletený monogram "ES", a snad někdo rozluští zbývající rafinované kryptogramy.

Nepochybujeme o tom, že balvan u pramene Barbora na sobě přináší poselství, které se na Pramennou cestu a zejména k prameni Barbora velice hodí. Hlavně tedy výzvu užít si procházku skalním městem podle návodu "Důvěřuj a uzdravíš se. F." Není to zase tak těžké.

 

 

 

 

V létě se lépe smutek unese

 

Vezmeš ho s sebou,

rozhodíš po lese,

do mechu zapadne

nálada tesklivá,

zdá se ti, bolest tvá

dávno je neživá.

 

Vetknuta do mraků

na tebe dívá se,

daleko odplula,

k tobě už nezná se.

Úsměv ti neznámý

přeletí po tváři,

daleko do zimy,

daleko do září.

 

 

Marie Calma

 

úryvek básně ze sbírky

"Večery"

rok 1929

 

 


 

 

Hruboskalský značkovník

 

Tahle značka z letních toulek jistě potěší svou nápaditostí...

Na starém kmeni ji mezi ostatními stromy v okolí nikdo nepřehlédne.

 


 

 

Citát na rozloučenou:  "Pokud si chcete vychutnat klid a důstojnost lesních zátiší prozvučených jen stříbřitými tóny vody zurčící z trubek pramenů, vřele doporučuji pozdní podzim nebo časné jaro. V těch dobách je tu snad nejkrásněji - když příroda teprve chystá své barvy ve všech odstínech jarní zeleně nebo naopak, bere ze své palety těžké tóny hnědozlaté a červené, poslední barvy před dlouhým spánkem. V létě je tu také krásně, ale... v davu výletníků bystu tu marně hledali klid a možnost relaxace."

                                                                       - z webu druidova. mysteria.cz

 

Hlavní stránka