Hlavní stránka Rodocapsa
 

 Trochu víc o autorce webu:

 

Jaroslava Šálková – Kavče

Pokud by existoval titul „První dáma Trapsavce“, byla by Kavče horkou kandidátkou na jeho získání a to nejenom díky svým psaveckým úspěchům, ale i přirozené eleganci.

Kavče je trojnásobnou držitelkou Zlatého Trapsavce. V roce 1974 za povídku Profesor, v roce 1986 za povídku V poledním slunci a nakonec za Vandr splněných přání  v roce 1996. Kromě těchto nejvyšších ocenění získala celou řadu dalších a to jak v Trapsavci, tak i v dalších soutěžích jako byly například Brdský pražec, Dřevěný šosák, Dřevěná huba, Soutěž ke 100. výročí narození J. Londona, soutěž slovenské T.O. Anita atd. V posledních třech desetiletích pravděpodobně neexistuje trampský, trapsavecký či tábornický časopis, ve kterém by neměla některou ze svých povídek – Dým, Sem - Tam, Totem, Vandr, Stezka, TO Mladého světa, Tulák, Tramp, Puchejř, Tomík, Portýr……  Autorské večery měla v Malostranské besedě, v klubu Polská se skupinou Sekvoj, v Klubu na Petynce, na Stopách sešlapanejch bot v Trojický.

Ve spolupráci s Marko Čermákem se podílela na vzniku několika komiksů – 2. díly Plamínku, Trojí klíč, Hogan II

Další neméně známou tvořivou kapitolou jsou její kreslené vtipy, které osobně považuji za jedny z nejlepších z trampského prostředí. Opět s nimi absolvovala celou řadu výstav na různých akcích – Placka smíchu, Svojšický Slunovrat, Trapsavec – nepočítaje opět celou řádku časopisů, které tyto vtipy s chutí zveřejňují.

Kavče je vydavatelkou - v trampské „ branži“ nejdéle vycházející (ze začátku samizdatové ) edice -  nazvanou  RODOCAPSA a to již od roku 1973.

V posledních letech je častou porotkyní Trapsavce.

Bibliografie:

nakladatelství RODOCAPSA

- Obláček  (1973)

- Poklička a spol  (1974)

- Ciggi (1975)

- Zóna T  (1998)

- Vandr splněných přání (2000)

- Šerifova lžíce  (2004)

 

AVALON

- Tajemství  Skalkového lesa  (1997)

- Tlapky v jehličí  (1998 )

- Ciggi  (1998)

 

 

Michael Antony - Tony

 

 vyšlo 25.2.2005 na www.folktime.cz